CHARAKTERYSTYKA ODMIAN WINOROŚLI - WINNICA  ZAJDEL

ODMIANY  NA  WINA  CZERWONE

Leon  Millot

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów wysoka. Na terenie uprawy ochrona chemiczna nie jest konieczna, pomimo występowania  na innych odmianach mączniaka rzekomego leon millot jest wysoce odporny. Mrozowytrzymałość w granicach -28°C. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o średniej  kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu. Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów".

Regent

Nowa niemiecka odmiana na dobrej jakości czerwone wino. Wzrost krzewów średnio silny, plenność dobra. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna do średnio późnej (początek października). Odporność krzewów na choroby grzybowe na terenie winnicy niska -  wymaga oprysków przeciwko mączniakowi rzekomemu. Przy dłużej utrzymujących się temperaturach do -20°C obserwuje się przemarzanie pędów co ma duży wpływ na plenność.  Grona średniej wielkości, zwarte. Jagody kulistawe, granatowe. Wino bardzo dobrej jakości, o południowym charakterze, ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne.

Rondo

Nowa niemiecko-czeska odmiana o cechach ogólnoużytkowych. Dojrzewanie owoców wczesne, do spożycia na świeżo często już w sierpniu, na wino w połowie września. Plenność średnio wysoka. Odporność na mączniaka rzekomego niska , ochrona chemiczna konieczna. Wcześniej rozpoczynają wegetację i dlatego mogą być uszkadzane przez spóźnione przymrozki wiosenne. Krzewy nie posiadają zbyt wysokiej mrozowytrzymałości, ale po uszkodzeniach bardzo dobrze regenerują się wydając wysoki plon owoców. Grona średniej wielkości, średnio zwarte lub luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, granatowe. Miąższ delikatny, zaróżowiony, bez wyraźnego smaku i aromatu, ale smaczny. Większość czerwonego barwnika znajduje się bezpośrednio pod skórką. Aktualnie jedna z najlepszych odmian na czerwone wino. Wino bardzo dobrej jakości, o ładnej, rubinowej barwie, przyjemnym czereśniowo-malinowym aromacie, w typie łagodniejszego, lżejszego Pinot Noir, lub Syrah.

Marechal Foch

Wyhodowana we Francji odmiana typowo przerobowa, o drobnych, ciemnogranatowych owocach i barwiącym moszczu. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna (zazwyczaj przełom września i października). Wzrost krzewów bardzo silny ze skłonnością do zagęszczania. Owoce drobne, czarnofioletowe, dojrzewają w trzeciej dekadzie września. Plenność krzewów średniowysoka. Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby grzybowe i zazwyczaj nie wymaga ochrony chemicznej. Krzewy znoszą mrozy -30°C. Wino o średniej zawartości czerwonego barwnika, pełniejsze w smaku od Leon Millot i wyższej zawartości kwasów organicznych, o aromacie wiśni, czarnego bzu i tytoniu. Wino z Marechal Foch zazwyczaj kupażuje się z Leon Millot.

ODMIANY NA WINA BIAŁE

Seyval Blanc

Odmiana przerobowa, znana i użytkowana w Polsce od dawna. Owoce dojrzewają pod koniec września lub na początku października. Ze względu na bardzo wysoką plenność, konieczne jest silne cięcie, często także przerzedzanie gron po kwitnieniu. Dla dobrej jakości wina plon owoców nie powinien przekraczać 2 kg/m2 powierzchni winnicy. Odporność krzewów na choroby grzybowe średnio wysoka. Mrozowytrzymałość  krzewów, o dobrze zdrewniałym pędach, ok. -23°C. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowato-cylindryczne, zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtozielone, o smaku winno-słodkim. Wino ma zwykle podwyższoną kwasowość, ale wysoki ekstrakt, do 25 mg/l. Najwyższą jakość osiąga po 2-3 latach leżakowania, osiągając często górną granicę w kategorii win stołowych.

Muskat Odeski

Odmiana ukraińska. Owoce dojrzewają średnio wcześnie - zbiór na wino w drugiej połowie września. Grona niewielkie, często rozgałęzione, luźne. Jagody średniej wielkości, lub małe, kulistawe, barwy bursztynowej. Miąższ soczysty, słodki, smaczny, o wyraźnym muszkatowym aromacie i posmaku. Plenność krzewów  niska. Wytrzymałość na mróz niezbyt wysoka - -23°C. Rozpoczyna wegetację wcześnie i jest często uszkadzana przez spóźnione przymrozki wiosenne. Odporność na choroby średnia. Wino bardzo dobrej jakości, o muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych.

Aurora

Odmiana typowo przerobowa, owoce dojrzewają wcześnie, plenność krzewów średnia. Odmiana podatna na choroby grzybowe,  wymaga ochrony chemicznej. Mrozowytrzymałość krzewów w granicach -25°C. Grona średniej wielkości, wydłużone, lekko zwarte. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, barwy jasnożółtej, z delikatnym różowym rumieńcem, soczyste, słodkie, bez wyraźnego aromatu. Owoce nadają się do wyrobu lekkiego wina stołowego, o dość niskim ekstrakcie bezcukrowym. Najlepiej nadaje się do kupażowania z innymi bardziej aromatycznymi winami.

Jutrzenka

Odmiana polska, wyhodowana w winnicy Golesz w Jaśle. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany, plenność średnia. Krzewy bez większych uszkodzeń znoszą spadki temperatury -24°C. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna, zazwyczaj druga lub trzecia dekada września. Grona średniej wielkości, stożkowato-cylindryczne średnio zwarte, ładne. Jagody średniej wielkości, kulistawe, żółtozielone. Miąższ średnio zwarty, o bardzo intensywnym aromacie świeżej mięty i liści czarnej porzeczki. Krzewy są mało odporne na choroby grzybowe, wymagają w mniej sprzyjające lata podstawowej ochrony przeciwko mączniakowi rzekomemu. Owoce Jutrzenki stanowią wartościowy surowiec do neutralnych kupaży. Wino o dość wyraźniej kwasowości, ekstraktywne w typie Sauvignon Blanc.

 

Sprawozdanie z badań nr 726 /2007/O

Sprawozdanie z badań nr 1013 / 2007

Sprawozdanie z badań nr 1013/ 2007